Op. Dr. Begüm ÖZÜEKREN KASAPOĞLU'nun kaleminden

SPORCU BESLENMESİNDE ALTIN DESTEK: MADEN SUYU…

Sporcuların performanslarında antrenman yapmak kadar uyku, beslenme ve sıvı alımı da önemlidir. Sadece sporcular için değil, sıvı alımı herkes için çok önemlidir çünkü vücudumuzun toplam ağırlığının yaklaşık %60-70’i sudur ve vücuttaki su miktarının azalması çeşitli fizyolojik fonksiyonları bozabilir. Sıvı kaybı sonucu kan hacmi azalırken kalp hızı artar, bu da kalp ve damarların stres yükünü artırır.

 

Terleme sıvı kaybının görülen halidir; ya görmediğiniz kayıplar…

 

Fizyolojik koşullarda oluşan terleme ile tüm vücut birimlerinde sıvı açığı oluşur. Ter salgılama hızının düşük olduğu durumlarda terdeki sodyum ve klor oranı düşüktür. Ancak bu hız artarsa geri emilim de azaldığı için sodyum ve klorun terdeki miktarları yükselir. Egzersiz ve sıvı kaybı sonucunda vücut ısısı artar, merkezdeki kan akımı cilde yönlenir, ter üretimi artırılarak buharlaşma yolu ile ciltte soğuma oluşturulmaya çalışılır. Uzun süre fazla terleyen kişilerde terlemenin artmasına karşın terde sodyum klorür konsantrasyonu düşer; yani vücut kendini fazla sıvı kaybetmemek için korumaya alır. Ama terlemeyle artan su kaybı ciddi miktarda veya çok uzun süreliyse ve hızlıca düzeltilmezse; güçsüzlük, spazmlar, koma, nöbetler, kalp durması ve ölüme neden olabilir. Susuzluk, ısı kontrolünü ve egzersiz performansını ısı, diyet ya da metabolik streslerden ayrı olarak bozabilir. Sıcak bir ortamda egzersiz yapılması durumunda su kaybı çok daha fazla olur ve performans daha fazla etkilenir. Normal şartlar altında, normal beslenen ve düzenli spor yapan bir kişi 1 saati geçmeyen egzersizlerde sıvı alımı için sudan başka maddeye ihtiyaç duymazken; 1 saati geçen veya yoğun hareket içeren egzersizlerde alınan suyun karbonhidrat ve doğal minerallerden çok daha zengin olması gerekir.

Spor yaparken maden suyu ne zaman tüketilmelidir?

 

Egzersiz öncesinde de beslenme ve sıvı alımı önemlidir. Mide boşalma zamanı, bağırsak emilim ve bağırsak boşaltım zamanı, idrar sıklığı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yarışan sporcuların aktivite öncesi karbonhidrat- elektrolit karışımı almaları kan şekerini sabit tutmak ve elektrolit dengesi için iyi olabilir. Bu durumda şeker ilaveli minerali yüksek mineralli maden suları tüketilebilir. Bazı durumlarda içeceğe protein bile eklenebilir. Midede 400-600 ml sıvı bulunması mide boşalması için en uygun miktardır. Sıvıda karbonhidrat varsa oranı en fazla %3-8 olmalıdır. Daha fazla olursa mide boşalması gecikecektir. Yüzde 80 yoğunluğun üzerinde yapılan antrenmanlarda ve belirgin susuzluk durumunda mide boşalması gecikebilir. Egzersiz sonrası toparlanma için karbonhidrat ve minerallerden zengin maden suyu tüketimi doğru bir tercih olacaktır.

Minerallerden zengin beslenmeniz çok önemlidir!

 

Mineral ve eser elementler çeşitli bitki ve hayvansal gıdalarda bulunabilen inorganik mikro besinlerdir. Eksik alınmaları şeker, kalp ve damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, kırıklar gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu mikrobesinler egzersiz ve atletik performans ile ilgili enerji depolanması\kullanılması, protein metabolizması, iltihaplanma, oksijen taşınması, kalp ritmi, kemik metabolizması ve savunma sisteminin aktif çalışması gibi birçok biyolojik olayda görev alırlar. Günümüz araştırmalarına göre özellikle selenyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko gibi mikro besinlerin tavsiye edilen günlük alım miktarlarına ulaşılamadığı görülmüştür. Bazı diyet ve yaşam tarzı seçimleri ile de eksiklikleri gelişebilir. Batı tipi beslenme, yüksek hayvansal protein, doymuş yağlar ve rafine karbonhidratlar ile fosfat ve magnezyum açığı; agresif kilo verme diyetleri ile kalsiyum, selenyum, çinko açıkları; metabolizma hızlandırıcı diyetler ile kalsiyum, magnezyum, potasyum; vegan diyet ile iyot, selenyum, kalsiyum açıkları oluşabilir. Akdeniz tipi beslenme içerdiği zengin mineraller açısından önerilir.

 

‘Mucize İçecek Maden Suyu’ adlı kitabımızda Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Begüm Özüekren Kasapoğlu’nun hazırladığı ‘Maden Suyunun Sporcu Beslenmesindeki Önemi’ adlı çalışmasından derlenmiştir.

İlgili Makaleler

Prof. Dr. Selda BEREKET YÜCEL'in kaleminden

Su, Maden Suyu ve Egzersiz

Op. Dr. Begüm ÖZÜEKREN KASAPOĞLU'nun kaleminden

Sağlıklı Bir Spor Hayatının Yolu Doğallıktan Geçiyor!

Op. Dr. Begüm ÖZÜEKREN KASAPOĞLU'nun kaleminden

Egzersiz Yaparken Vücudunuzu Susuz Bırakmayın!

Op. Dr. Begüm ÖZÜEKREN KASAPOĞLU'nun kaleminden

Maden Suyu ile Daha Sağlıklı Bir Spor Hayatı Mümkün!