Doç.Dr. Muhammet Emin Çam'ın kaleminden
Sodyumun Fizyolojisi ve Farmakolojisi
Su ve İnsan
Vücudumuzun büyük bir kısmını oluşturan ve temel yapıtaşı olan su, yaşamımızın devam edebilmesi için hayati bir önem taşır. Suyun vücut içerisindeki toksik maddelerin uzaklaştırılması, vücut ısısının ayarlanması, sindirime yardımcı olması, hücre fonksiyonlarının gerçekleştirilmesi gibi birçok biyolojik ve kimyasal işlevinin yanı sıra insanların cilt sağlığının ve estetik güzelliğinin korunmasında da önemli bir yeri vardır.
Yeryüzünün yaklaşık %75’inin sularla kaplı olmasına rağmen sadece %3’ünden daha azı içilebilir tatlı su kaynağıdır. Bu kaynakların da tamamına ulaşabilmek ne yazık ki mümkün değildir. Her insanın gün içerisinde aldığı besin değerlerine, yaşına ve metabolizmasına bağlı olarak değişse de ilaveten alınması gereken su miktarı günlük ortalama 1.5-2 litre arasında değişir. İnsanlar bu su ihtiyacını giderebilmek için kültür, alışkanlık ve gelenekleriyle paralel şekilde musluk suyu, arıtılmış su, alkali su, kahve, çorba, çay, doğal mineralli maden suyu veya kaynak suyu gibi çeşitli su içerikli gıdalar kullanmaktadır. Bu ürünlerden doğal mineralli maden suları, insan hayatının her döneminde metabolizmanın ve vücut dengesinin ideal şekilde korunabilmesi için gerekli olan mineralleri içerdiğinden insan sağlığı için ayrı bir öneme sahiptir.
Maden Suyu Nedir?
Doğal mineralli maden suyu yağmur veya kar suyu gibi yüzey sularının yüzeydeki çeşitli çatlak ve yarıklardan yerkabuğunun derinliklerine sızmasıyla orada rezervuar oluşturarak uzun yıllar depolanması sonucu oluşan, basınç veya sıcaklıktaki değişimin etkisiyle bulduğu en kolay yoldan yüzeye çıkan, çıkarken veya depolanma sırasında da temas ettiği farklı kayaç yüzeylerinden mineralleri içeriğine katan çok değerli bir su türüdür. Sodyum, kalsiyum, demir, çinko, potasyum, bikarbonat, magnezyum gibi vücut sağlığının korunmasında hayati öneme sahip birçok minerali içerisinde bulundurduğu için insan sağlığının korunmasında yüzyıllardır oldukça değerli bir yere sahip olmuştur. O kadar ki eski dönemlerde mineralli suyu içebilmek ve içinde banyo yapabilmek için uzun saatler süren seyahatler dahi yapılmaktaydı.
Maden Suyunun İnsan Vücuduna Yararlarına Hızlı Bakış
Günümüzde maden suyunun vücudumuzdaki etkilerine bakacak olursak kalp ritminin düzenlenmesinden sindirim sistemi rahatsızlıklarına, kemiklerin güçlendirilmesinden kan dolaşımı bozukluklarına kadar birçok farklı organ ve sistem üzerinde gösterdiği faydalarla bizi vücudumuzda uzun bir yolculuğa çıkardığına şahit oluruz.
Vücutta magnezyum seviyelerinin düşük olması düzensiz kalp atışları, yüksek tansiyon ve konjestif kalp yetmezliğine neden olabilmektedir. Bu sebeple, magnezyum açısından zengin maden suyu kullanımı kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olurken kan şekerinin, kan basıncının ve sinir sisteminin düzenlenmesinde de önemli bir rol almaktadır.
Maden suyu içeriğindeki kalsiyum ve potasyum sayesinde de kalp atış ritminin ve hızının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Kalsiyum ayrıca vücuttaki kemiklerin güçlenmesi ve korunması için de gereklidir. Bu sayede maden suyu ile ek olarak alınan kalsiyum kemik sağlığı açısından önemli katkılar sunar. Sindirim sistemi üzerine etkileri değerlendirildiğinde; kabızlığı veya hazımsızlığı olan kişilerin karbonatlı maden suyu tüketmesiyle alınan magnezyumun kabızlık sorununu azalttığı ve semptomları önemli ölçüde iyileştirdiği görülmektedir. Bunların yanı sıra safra kesesi işlevi üzerine de olumlu etkiler sağlamaktadır. Ayrıca kötü kolesterol değeri (LDL) ve trigliserit seviyelerini düşürürken iyi kolesterol seviyelerini (HDL) yükseltip damar sağlığını koruduğu da yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. İçerisindeki potasyumla hafıza gelişimi ve zindeliği sağlarken aynı zamanda iyi bir iltihap önleyicidir ve eklemlerdeki şişkinliğin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Metabolizmanın hızlanması ve böbrek taşı oluşumunun önlenmesine de yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Olası Sorunlara Dikkat!
Maden suyu tüketiminin sağladığı tüm bu faydaların yanında dikkat etmemiz gereken bazı riskleri de vardır. Karbonatlı maden suyunun içerisindeki karbonik asit sebebiyle hıçkırığa veya şişkinliğe neden olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte maden suyu ve diğer su türlerinin plastik şişelerde depolanması öncesinde şişelerde gerekli dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirilmezse insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bulaş (kontaminasyon) riski oluşacaktır.
Sağlıklı Hayat İçin
Vücut içerisinde bir günde harcanan mineral ve besin miktarının vücudun ihtiyaç duyduğu düzeyde geri alımının en kolay yollarından biri maden suyu tüketilmesidir. Sağladığı faydalarla, her gün düzenli olarak maden suyu tüketilmesinin vücudun hastalıklara karşı korunmasında ne kadar önemli bir rol oynadığını anlayabiliriz.
Vücudumuzun temel ihtiyacı olan su ve mineralleri her gün almaya dikkat edin; çünkü hayat sağlıklıyken daha da güzel!