Uzm. Dr. Dilek ÇOBAN'ın kaleminden

DOĞALLIĞIN KAYNAĞI MADEN SUYUNUN İÇERİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Günlük hayatta yemeği fazla kaçırınca aklımıza gelen maden suyu, aslında beslenme programımızda daima yer alması gereken bir içecek. Çünkü içerdiği doğal mineraller hayatımıza sağlıklı bir şekilde devam edebilmemiz için çok değerli. Peki bu minerallerin neler olduğunu ve vücudumuza sağladığı katkıyı biliyor musunuz?

 

Tüm canlılar normal yaşamsal işlevlerini sürdürebilmek için minerallere ihtiyaç duyarlar. İnsan metabolizmasının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için, vücutta yeterli miktarda ve uygun oranlarda mineral bulunması gerekir. Yüksek miktarda gereksinim duyulan minerallere makro mineraller, düşük miktarda gereksinim duyulan minerallere ise mikro mineraller denir. Başlıca makro mineraller; kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, kükürt ve klor; mikro mineraller ise bakır, demir, selenyum, krom, flor, çinko, molibden, manganez, vanadyum, iyot, brom ve kurşundur.

 

Makro ama hayati önemi olan mineraller

 

Kalsiyum ve Fosfor

 

En temel kalsiyum kaynağı süt olarak bilinse de maden suyunun da aynı şekilde çok önemli bir kalsiyum kaynağı olduğu, yapılan birçok çalışmada görülmüştür. Kemik gelişimi, kas kasılması ve kalp kasının aktivitesinin düzenlenmesi, kan pıhtılaşması, sinir uyarılarının iletimi, hücre geçirgenliğinin düzenlenmesinde çok önemli rol oynar.

Magnezyum

 

Yumuşak dokularda yer alan magnezyum kemik oluşumu, sinir ve kas aktiviteleri, enerji metabolizması ve protein sentezi, kalp ve damar sağlığını korumada önemli bir destektir. Magnezyum maden sularında yüksek miktarda bulunur. Türkiye’de piyasada en yaygın satılan mineralli sular incelendiğinde en yüksek magnezyum içeriğine sahip olanın Kızılay Erzincan maden suyu olduğu görülmektedir.

Sodyum, Klor ve Potasyum

 

Bu minerallerin temel görevleri arasında sıvı pompalanmasını sağlamak ve gıdaların hücre zarından geçişlerini düzenlemek yer alır. Eksikliği de fazlalığı da vücuda zararlıdır. Maden sularının tuz içeriğinin yüksek olduğu düşünülse de aslında maden sularında tuz bulunmaz. Sadece tuzun yapısını da oluşturan sodyum bulunur. 1 şişe maden suyu, günlük sodyum ihtiyacının ortalama %0,2 ile %6’sını karşılar. Bu oran bir dilim ekmekten daha azdır.

 

Kükürt (Sülfür)

 

Vücutta az miktarda element halinde bulunan sülfür, oksijen dengesinin korunmasında yardımcı olarak beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışması için gereklidir. Saç, cilt ve tırnak sağlığı için de önem teşkil eder. Sülfür ayrıca B grubu vitaminlerin işlevlerini yerine getirmesine ve karaciğerin safra salgılamasına da yardımcı olur.

Mikro ama vücudun küçük askerleri

 

Demir

 

Büyük bir kısmı kanda ve kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinde bulunan demirin temel görevi oksijen taşımaktır. Karaciğer en önemli demir deposudur. Vücudumuzun günlük demir ihtiyacı ortalama 1 mg düzeyindedir.

 

Bakır

 

Önemli eser elementlerdendir. Kan ve kaslardaki bazı enzimlerin işlevselliğine destek olan bakır; aynı zamanda demir metabolizmasında önemli rol oynar.

 

Manganez

 

Manganez vücutta düşük konsantrasyonda ama yaygın olarak karaciğer, kemik, böbrek, pankreas gibi organlarda en yüksek miktarlarda bulunur. Manganez; kalsiyum emilimi, kemik büyümesi, bağ dokular ve proteinlerin sentezlenmesi, besinlerin enerjiye dönüştürülebilmesi için vücudun ihtiyacı olan önemli bir mineraldir. Kanın pıhtılaşmasında ve kan şekerinin düzenlenmesinde görevleri vardır.

 

İyot

 

İnsan vücudundaki iyotun %60’ı tiroid bezlerinde, kalanı ise kanda bulunur. İyot; troid bezinin fonksiyonlarını düzenler, beyin ve sinir sisteminin büyümesi ve gelişmesine katkı sağlar, vücut ısısı ve enerjisinin devamlılığını sağlayan troid hormonlarının yapısına katılır. İnsan metabolizması için çok değerli olan bu faydalı mineralleri içeren maden suyunun da insan vücudu için ne kadar faydalı etkileri olacağını tahmin etmek güç olmaz.

‘Mucize İçecek Maden Suyu’ adlı kitabımızda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Çoban’ın hazırladığı ‘Maden Suyunun Çocuk Beslenmesindeki Önemi’ adlı çalışmasından derlenmiştir.

İlgili Makaleler

Doç.Dr. Muhammet Emin Çam'ın kaleminden

Sodyumun Fizyolojisi ve Farmakolojisi

Doç.Dr. Muhammet Emin Çam'ın kaleminden

Magnezyum Fizyolojisi ve Farmakolojisi

Prof. Dr. Bahattin YALÇIN'ın kaleminden

İyi Bir Vücut Kimyası ve Sağlıklı Yaşam İçin Maden Suyu İçin

Doç. Dr. Muhammet Emin ÇAM'ın kaleminden

Hayat Sağlıklıyken Daha da Güzel!

Prof. Dr. Mehmet AĞIRBAŞLI'nın kaleminden

Kalp ve Damar Hastalıkları ve Maden suları

Uzm. Dr. Dilek ÇOBAN'ın kaleminden

Hayata Karşı Çok Daha Güçlü Durmak İçin Minerallerin Mucizesini Hayatınıza Dahil Edin!

Prof. Dr. Esra Çapanoğlu, Beyza Vahapoğlu ve Senem Kamiloğlu'nun kaleminden

Maden Suyu ile Çok Daha Sağlıklı Bir Sindirim Sistemine Sahip Olabilirsiniz!

Dr. Kerem KINIK'ın kaleminden

Mineralli Suların Şifa Kaynağı Olarak Geçmişten Günümüze Hayatımızdaki Yeri…

Maden suyuyla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Uzm. Dr. Dilek ÇOBAN'ın kaleminden

Çocukların Sağlıklı Gelişiminde Doğal Kaynakların Rolünü Göz Ardı Etmeyin!

Uzm. Psikolog Sinem Büşra BEKÇİ'nin kaleminden

Uyku Bozukluğunuzun Nedeni Mineral Eksikliğiniz Olabilir