Dr. Öğr. Üyesi Özge SEÇMELER ve Yaşar SEVİMLİ'nin kaleminden

SOFRANIZA LEZZETLİ BİR DOKUNUŞUN TAM ZAMANI

Doğal mineralleriyle zengin ve lezzetli bir tat sunan maden suyu, aynı zamanda sofranıza da lezzetli bir dokunuş yapmak için mutfaktaki en büyük yardımcınız olmaya aday. Nasıl mı? Hazırlayacağınız lezzetlere maden suyuyla yeni bir dokunuş yaparak çok daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

Çok daha lezzetli ekmekler için…

 

Hazırladığınız ekmek, kek, börek ya da poğaça hamuruna ekleyeceğiniz maden suyuyla çok daha kabarık ya da çıtır çıtır bir lezzetle karşılabilirsiniz. Doğal mineralli su olan maden suyu unun içerisindeki glütene formunu vererek kullandığının mayanın üremesini sağlar ve hamuru yumuşatarak mayalanmayı hızlandırır. Böylece çok daha hızlı mayalanan, yumuşacık, kabaran ve çıtır çıtır bir lezzete ulaşabilirsiniz.

 

Lezzetli et pişirmek için eti maden suyu ile marine edin!

 

Eti yumuşatan maddeler, defneyaprağı, papaya, ananas, incir, kivi ve zencefil gibi bitkilerden elde edilen protein sindirici (proteaz) enzimidir. Meyve veya yapraklarda bulundukları gibi saflaştırılmış toz halinde de tuz ve şekerle seyreltilmek üzere, bulunabilir. Bu enzim buzdolabı veya oda sıcaklığında yavaş ve 60-70 °C arasında beş kat daha hızlı hareket eder, böylece neredeyse tüm yumuşama pişirme sırasında gerçekleşir. Asitlere nazaran daha yavaş nüfuz ettiği için iç kısımlara enjekte edilerek dağılım sağlanabilir. Maden suyu ise etin pH değerini yükseltir, bu enzimleri daha aktif hale getirerek çok daha yumuşak bir doku oluşur. Bu, etin içerisindeki suyun tutulmasını ve böylece daha sulu kalmasını sağlar.

Baklagilleri pişirmeden önce beklettiğiniz suya maden suyu ekleyin!

 

Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru ve sert bitkisel gıdaları pişirirken lezzetini kaybetmeden çok daha hızlı pişmesini sağlamak için kuruturken kaybolan suyun yerine konması gerekir. Bunun için baklagiller pişirilmeden önce ılık suda bekletilir. Ayrıca baklagillerdeki fazla şekerin bir kısmını da böylece azaltabilirsiniz. Bu bekletme suyunun kireçli olması durumunda kalsiyum bitkisel hücre duvarlarındaki pektin molekülleri arasında bir çimento görevi görür, yumuşatmayı teşvik etmek yerine onları sertleştirir ve pişmesini önler. Su kireçli olduğunda baklagilleri koyduğunuz suya maden suyu ekleyerek baklagillerin çok daha hızlı yumuşamasını ve kolayca pişmesini sağlayabilirsiniz. Maden suyu ekleyerek beklettiğiniz baklagiller piştiğinde midede şişkinliğe neden olan faktörlerin de azalmaya başladığını fark edeceksiniz.

 

Yeşil sebzeleri pişirirken pişirme suyuna maden suyu ekleyin!

 

Yeşil sebzelere renk veren klorofil maddesi yüksek ısıda parlak yeşilden donuk zeytin yeşili veya zeytin sarısına kadar pek çok renk değişimine uğrar. Dışarıdan bakıldığında kalite kaybı olarak algılanan bu durum aslında pişirme sırasında sıcak suyun etkisi ile oluşan asidik ortamdan kaynaklanır. Bu kayıpların miktarı pişirme süresine bağlıdır, bu nedenle yeşil sebzeler 7 dakikadan daha az bir sürede pişirilmelidir. Bu sebzeleri pişirirken, pişirme suyuna maden suyu eklenmesi durumunda pH dengelenerek daha parlak yeşil bir renk ama daha yumuşak bir doku elde edilecektir.

 

‘Mucize İçecek Maden Suyu’ adlı kitabımızda Dr. Öğr. Üyesi Özge Seçmeler ve Yaşar Sevimli’nin hazırladığı ‘Maden Suyunun Mutfaklarda Kullanımı ve Kimyası’ adlı çalışmadan derlenmiştir.

İlgili Makaleler

Dr. Şule Aktaç'ın kaleminden

Kemik Sağlığında Magnezyumun Önemi

Prof. Dr. Birol SAYGI'nın kaleminden

Her yudumda zenginliğin tadını çıkarın!

Prof. Dr. Fatma Esra GÜNEŞ ve Dr. Öğr. Üyesi Şule AKTAÇ'ın kaleminden

Maden Suyu ve Beslenme

Dr. Öğr. Üyesi Özge SEÇMELER ve Yaşar SEVİMLİ'nin kaleminden

Lezzetli Sofraların En Büyük Destekçisi Maden Suyu…

Madensuyu diyet listelerinin neden vazgeçilmezi